Pappersarken

… Handlarens fru höll matservering i en barack som ursprungligen hade stått på Lindholmen innanför Lilla Kornö under sillfiskets dagar men som hade inköpts av Bolaget och rests vid Skogen ute på Draget. Den var klädd med tjärpapp. Där serverades tjocka pannkakor till 25 öre portionen om söndagarna.

Där satt många storstens- och finstenshuggare men också enstaka familjer som hade sparat länge för att spendera en söndag med tjockpannkaka på Pappersarken, som fru Lindkvists servering kallades.

Det stimmade av röster på alla håll. Det slamrade av tallrikar och grova bestick. Serveringsflickorna nöps i baken och värjde sig med gaffelskaften bakom stussen medan de tog upp beställning på mat. Det var den platoniska umgängesform många stenarbetare fick nöja sig med på den kvinnofattiga ön, där männen var i så påtaglig majoritet.

Det röktes, det bjöds på snus till efterrätt efter pannkakorna och det smusslades med brännvin här och där och tallrikarna med tjockpannkaka följde i strid ström genom luften som blev allt tjockare.

88 Papparken
Foto Sven Lidbeck 1994

Namnet lär alltså bero på att husets tak var av tjärpapp och ej tegelpannor. Bolaget byggde det att användas som restaurang med matsal och utspisning så att ”bolagsherrarna” vid besök skulle kunna få sig lite mat men då i ett särskilt rum. Den större matsalen var så väl tilltagen att nöjespatruller och andra resande sällskap hyrde den vissa kvällar till olika uppträdanden. Mest var det ”tredje klassens varieté” där man innan föreställningens början gick runt i husen och sålde skillingtryck.

Detta pågick några år men upphörde efter strejken 1904 då man genom föreningslivet och byggandet av Godtemplarhuset fått andra intressen.[1] Bl a Maria Westblad och Anna Petterson serverade här. Under kriget fick skolbarnen mellan 7-9 år äta gratis.

Enligt andra uppgifter kom byggnaden från Buholmen där Bolaget bedrev verksamhet enligt bevarad Dagsverksbok för 1874, bl a finns en post antecknad för husreparation på Buholmen.

[1] Elsa Johansson

Dragets Historia ligger på en egen hemsida på Internet – www.dragetshistoria.se – men jag föreslår att Du också går med i
Facebook-gruppen Dragets Historia där jag bl.a informerar om uppdateringar – Välkommen!

 

Nästa kapitel…