Georgs Sten

IMG_0464
Foto Edmond Bäck 2004.

Nu är Stenen tillbaka igen! – sa Georg när jag träffade honom i början av sommaren 1997.  Jaha? Han berättade då den fantastiska historien om  stenen som vid oktoberstormen 1933 hade dragits ut av vågorna vid Väster på Draget och försvunnit – för att sedan spolas upp igen 64 år senare vid vinterstormen som hade varit den 23 februari 1977 då det blåste 36 sekundmeter i byarna!
Stenen p V‰ster 1931. V‰ger ca 3 ton. Georg Axelssons kusiner
Stenen på Väster 1931 med Georg Axelssons kusiner – vikt ca 3 ton

Hur vet du att det är just den stenen? frågade jag. Jo, det togs ett foto med våra kusiner som sitter på stenen, svarade Georg. Verkligen – vet du var kortet finns? Hemma – bra, då hämtar vi det. Sagt och gjort – fotot stämde onekligen, men nu hade stenen roterat ett halvt varv jämfört med tidigare – och att den legat länge i vattnet framgick också av havstulpanerna. Den har vid senare stormar kanat betydligt högre upp och ligger nu väl förankrad. Mycket intressant – och det tyckte även Bohuslänningen när jag hörde av mig till dom.

07 Stenen på väster kom upp igen vid vinterstormen (36 sekundFoto Sven Lidbeck 1997

Dragets Historia ligger på en egen hemsida på Internet – www.dragetshistoria.se – men jag föreslår att Du också går med i
Facebook-gruppen Dragets Historia där jag bl.a informerar om uppdateringar – Välkommen!

Nästa kapitel…